Är Svenska spelmonopolets dagar räknade?

Idag kan man läsa att EU-kommissionen drar Sverige inför rätta. Anledningen är att utländska spelbolag inte tillåts att konkurrera med Svenska spel och ATG. När den förra regeringen har sagt nej till att införa ett licenssystem för att få driva hasardspel i Sverige har stämningen nu fått regeringen att tänka om. Ett licenssystem skulle innebära att utländska spelbolag kan ansöka om en sådan för att kunna etablera sig på den Svenska marknaden.
Källa: http://www.dn.se/nyheter/sverige/eu-drar-sverige-infor-ratta/

Hur påverkar detta svenska spelare

Frågan är vilken skillnad detta kommer att få för spelare. Idag är det fritt fram att spela på utländska spelbolag via internet för svenska spelare så förmodligen blir skillnaden inte så mycket större än att man kan spela casino på svenska bolag i framtiden. Många kommer säkert tycka att det känns tryggare om spelaktören är ett bolag som lyder under en svensk licens än om den som idag styrs av licenser från bland annat Gibraltar och Malta. Den största skillnaden blir nog skatteintäkter för regeringen. Om de utländska bolagen betalar skatt i Sverige kommer ju staten att få in mer pengar.

Idag har bland annat Frankrike och Danmark redan speciella spellicenser för respektive land, och enligt dem fungerar detta system utmärkt.